DOLAR 32,5037 % 0.16
EURO 34,7668 % 0.11
GRAM ALTIN 2.488,63 % 1,07
ÇEYREK A. 4.068,91 % 1,07
BITCOIN 2.089.662 3.429
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

“BU HİZMET K.MARAŞ’IN TÜRKİYE’YE HEDİYESİDİR”

Son Güncelleme :

14 Temmuz 2016 - 8:07

/ kez okundu.
“BU HİZMET K.MARAŞ’IN TÜRKİYE’YE HEDİYESİDİR”
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

Dulkadiroğlu Belediyesi Türkiye’de güzel bir projeye imza atıp, çöp konteynerlerini yerin altına indirerek Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir ilki gerçekleştirdi. Patent başvurusu da yapılan ‘Asansörlü Yer Altı Çöp Konteyneri’ projesiyle daha önceki sistemler geliştirilerek, yer altı çöp konteynerlerinin içini boşaltmak için yurtdışından gelen özel toplama araçları ve yedek parça ithalatının da önüne geçildi. Türkiye’de 30’u aşkın belediyenin projeyi örnek aldığını ve incelemek için Kahramanmaraş’ta geldiğini söyleyen Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, “Bu hizmet Kahramanmaraş’ın Türkiye’ye hediyesidir” dedi.
“İTHALATI TAMAMEN BİTİRDİK”
Türkiye’de asansörlü yer altı çöp konteyneri projesinin ilk olmasa da Dulkadiroğlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Eshabil Emrah Coşkun tarafından projenin geliştirilerek Türkiye’de bir ilk gerçekleştirdiğini ifade eden Belediye Başkanı Necati Okay, “Asansörlü yer altı çöp konteyneri çok maliyetliydi. Çünkü konteynerler için kullanılan özel çöp toplama araçları ve yedek parçaları yurtdışı odaklı. Kullanılan araçların her birinin maliyeti de 5 yüz bin ve 7 yüz bin lira bedelinde” dedi. Her bir çöp konteynerinin ise KDV hariç 15 bin dolar olduğunu sözlerine ekleyen Necati Okay, “Bunun 4’lü sistemini 7 bin liraya mal ettik. Sistem tamamen yurtdışı odaklıydı. Biz normal çöp toplama araçlarımıza 350 liralık bir aparat takarak yurtdışından gelen bu araçların ve yedek parçalarının ülkeye girişini bitirdik. Tamamen kendi ürün ve emeğimizle ithalatın önünü kestik” diye konuştu. Yerli imkanlarla konteyner ve montaj maliyetinin 130 bin 9 yüz lira olduğunu ifade eden Okay, “Aynı çalışmayı yurtdışından temin ederek yapmış olsaydık hem 495 bin liraya mal olacaktı. Hem de şu an 20 noktada bulunan asansörlü çöp konteynerlerimiz 11 noktada yer alacaktı. Biz hem maliyeti düşürdük hem de daha fazla noktaya hitap ettik” ifadesine yer verdi.
“YERLİ ÜRETİCİYİ DESTEKLİYORUZ”
‘Asansörlü Yer Altı Çöp Konteyneri’ projesi için yüklenici firma Ede Kompresör tarafından patent başvurusu yapıldığını ve bu hizmetin Kahramanmaraş tarafından Türkiye’ye hediye edildiğini söyleyen Başkan Necati Okay, hizmetin yerli üreticileri destekler nitelikle olduğunun da altını çizdi. “Kendi imkanlarımızla, kendi sanayimizle, kendi yerli ürünlerimizle gerçekleştirdiğimiz bir hizmet. Sistemi böyle kurduk ve başarılı olduk” diyen Okay, “Türkiye’de 30’u aşkın il ve ilçe belediyesi projeyi incelemek üzere Kahramanmaraş’a geldi. Bunlardan 4 il ve 13 ilçe belediyesi bu sisteme başladı. Üsküdar Belediyesi, Çamlıca’ya yaptığı yeni camiinin çevresine bu sistemden yaptırdı bile. Hizmetin bütün yapım işlemleri Kahramanmaraşlı firmalar tarafından yapılıyor. Böylelikle bununla ilgili kentte bir piyasa oluştu” ifadelerine yer verdi. Okay, şehrin katma değerine katkı sağlayacak olan sistemin şu an yedi kişiye istihdam sağladığını, talebe bağlı olarak istihdam oranının da artacağını söyledi.
BOMBA TEHLİKESİNE KARŞI DAYANIKLI ÇÖP KONTEYNERLERİ
Kahramanmaraş’ın sistemde bu kadar başarılı olmasını tarım sektöründeki gelişmişliğine bağlayan Necati Okay, kentte tarım makinalarının iyi geliştiğini ve tornacılık sektörünün ileri boyutta olduğundan ustalığın daha estetik olduğunu belirtti. Ayrıca sistemin güvenlik tedbiri için de önemli olduğunu kaydeden Okay, “Herhangi bir bomba tehlikesinde içindeki beton bloklar sayesinde yerin altında hiç kimseye zarar vermeyecek. Bizim için önemli olan böyle bir teknolojiyi Türkiye’ye kazandırmaktı. Her şey Türk malı” dedi.
“SIFIR GÖRÜNTÜ, SIFIR KOKU, SIFIR KİRLİLİK OLACAK”
İlerleyen dönemde mevcut sisteme bir de koku ekleyecekleri haberini veren Belediye Başkanı Necati Okay, bakterileri çöp konteynerindeyken öldürebilmek için Kahramanmaraşlı bir kimya fabrikasıyla temasta bulunduklarını dile getirdi. İlçe olarak temizlikte çok iddialı olduklarını sözlerine ekleyen Okay, “Çöp, konteynerden çıktığında bile etrafa koku yaymayacak. Bir saat aralıklarla oda spreyi gibi etrafa güzel kokular yayan bir sistem düşünüyoruz. İddialıyız. Sıfır görüntü, sıfır koku, sıfır kirlilik olacak. Planımız o” diye konuştu.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.