DOLAR 32,3466 % 0.29
EURO 35,1311 % -0.02
GRAM ALTIN 2.310,97 % 1,47
ÇEYREK A. 3.778,44 % 1,47
BITCOIN 2.297.148 2.794
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°
Deniz Sigorta Kahramanmaraş
Google News

Amerikan Pamuğuna Ek Vergi Türkiye’ye zarar verir

Son Güncelleme :

22 Şubat 2016 - 8:47

/ kez okundu.
Amerikan Pamuğuna Ek Vergi Türkiye’ye zarar verir
Deniz Sigorta Kahramanmaraş

2014 yılında Amerikan pamuğuna başlatılan damping soruşturmasının nihai bildirim raporu açıklandı. KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, “Bugün tekstil sektörünün ana hammaddesi olan pamuğa ilave vergi getirilmek istenmesi sektöre çok zarar verecektir” dedi.

 

KMTSO Yönetim Kurulu Toplantı salonunda KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren fabrikaların üst düzey temsilcilerinin katılımı düzenlenen istişare toplantısında, ABD Pamuğu ile ilgili damping soruşturması ve artan pamuk ipliği ithalatı tartışıldı.

Tekstilin ana hammaddesi pamuğun damping soruşturması kararı alınmasına değinen Başkan Karaküçük, bu kararın Amerika’ya değil Türkiye’ye zarar vereceğini söyledi. Karaküçük şunları kaydetti: “Bugün tekstil sektörünün ana hammaddesi olan pamuğa ithalat kısıtlaması getirilmek istenmesi, Amerikan pamuğuna damping soruşturması kararı ve ithalatına ilave vergi konulmasına yönelik çalışmalar Amerikan ekonomisine değil;1,5 milyon ton pamuk tüketimi olan ve bu ihtiyacının 1 milyon tonluk kısmını ithalatla karşılamak durumunda olan Türk tekstil sektörüne, dolayısıyla Türkiye ekonomisine zarar verecek bir karardır. 25 milyar dolar ihracatı ile lokomotif sektör olan tekstil ve konfeksiyon, perakende ve inşaat gibi sektörlerden sonra, Türk imalat sektörü içerisinde en büyük istihdama sahiptir. Cari açık yönünden incelediğimizde de tekstil sektörü otomotiv sektöründen daha fazla katma değere sahiptir. Bu kadar önemli bir sektörün ana hammaddesi ile ilgili alınacak herhangi bir karar sektörü ciddi şekilde etkileyecek ve ülke ekonomisine olumsuz yansıyacaktır. Bu itibarla; tekstil sektörünün desteklenmesine devam edilmesi ve bu damping soruşturması kararının gözden geçirilmesine ihtiyaç vardır.

“Rapor kapsamında, örneklemeye dahil edilen LDC, Noble, Cargill ve Staple firmaları için soruşturma dönemine yönelik damping marjı hesabı yapılmıştır” diyen Başkan Karaküçük şunları söyledi: “Damping marjları, normal değer ile ihraç fiyatlarının ağırlıklı ortalamalarının karşılaştırılması suretiyle hesaplanarak %3,14 ile %7,91 arasında değişen marjlar tespit edilmiştir. Ancak, Türkiye’nin pamuk ithalatında yüzde 50 oranında paya sahip olan ABD pamuğu diğer ülkelere daha yüksek bir ithalat birim fiyatına ulaşmıştır. Son üç yıllık dönem içerisinde Türkiye’nin en büyük 4 pamuk tedarikçisi içerisinde en yüksek birim fiyata sahip ülke ABD’dir. Hatta, 2013 ve 2014 dönemlerinde Yunan, Türkmen ve Brezilya pamuk ithalat birim fiyatları gerilerken Amerikan pamuğu birim fiyatı dolar bazında 1,95’den 2,03’e yükselmiştir. Dolayısıyla, fiilen Amerikan pamuğunda damping uygulamasının varlığından söz etmek mümkün değildir”

RAPOR GÖNDERİLDİ

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne konu hakkında rapor göndekilerini belirten Karaküçük şunları dile getirdi: “ Tekstil sektörü Türkiye’nin ihracat ve istihdam bakımından en önemli sektörlerinden birisidir. Ülkemizin, yan sanayileri ile birlikte 2 milyon kişinin istihdam edildiği tekstil sektörünü destekleyerek tamamen milli sermaye ile oluşturulan bu sektörel gelişimi sürdürmesi gerektiği malumdur.  Buna karşın, tekstil sektörünün en önemli hammaddesi olan pamuk tedariki ile ilgili olarak Amerikan pamuğuna getirilmek istenen ilave ithalat vergisi sektör için en büyük tehdittir.  Nitekim, sektör yıllık 900 bin ton ithalatıyla dünyanın önde gelen pamuk ithalatçılarından birisidir. Yeterli üretim kapasitesi oluşmadan uygulamaya konulacak olası önlemler tekstil sektörünü ve konfeksiyon üretimini dolayısıyla ihracat ve istihdamı olumsuz şekilde etkileyecektir. Yerli üretim dalını desteklemek adına uygulanmak istenen söz konusu önlemlerden önce pamuk üretimini ve kalitesini artıracak önlemler yürürlüğe konulmalıdır”

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.